Tortilla

Znalazłam kiedyś przepis na domową tortillę.

Wypróbowałam i przyznaję, że smakuje lepiej niż kupione gotowe placki tortilli.

Przygotowanie zajmuje sporo czasu i energii ale zapewniam Was... WARTO!




Tortilla


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
160 ml gorącej wody,
2 łyżki oleju,
sól,
dodatki.

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej.
Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto.
Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć!
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.



Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi o średnicy naszej patelni.


Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę.


 

Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu)).


 

 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty