Tortilla
Znalazłam kiedyś przepis na domową tortillę.
Wypróbowałam i przyznaję, że smakuje lepiej niż kupione gotowe placki tortilli.
Przygotowanie zajmuje sporo czasu i energii ale zapewniam Was... WARTO!
Tortilla
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,160 ml gorącej wody,
2 łyżki oleju,
sól,
dodatki.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej.Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto.
Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć!
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi o średnicy naszej patelni.
Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę.
Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu)).
Komentarze
Prześlij komentarz