Sałatka warstwowa gyros
Kiedy parę lat temu spróbowałam sałatki warstwowej gyros to się w niej zakochałam.
Teraz trudno mi sobie wyobrazić aby zabrakło jej na stole podczas świąt czy spotkań z najbliższymi.
Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje.
Ja uwielbiam sałatki, a Wy?
Sałatka warstwowa gyros
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,2-3 cebule,
słoik korniszonów,
puszka kukurydzy,
sałata pekińska,
ketchup pikantny,
majonez,
przyprawa gyros,
sól,
olej.
Wykonanie:
Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju.Kiedy mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku).
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umytą i osuszoną sałatę pekińską kroimy drobno.
Układamy warstwowo w salaterce (od dołu):
mięso,
cebula,
ogórki,
ketchup,
kukurydza,
majonez,
mięso,
sałata pekińska
Na każdą warstwę nakładamy tyle, aby przykryło poprzednią warstwę.
Komentarze
Prześlij komentarz