Pierogi- przepis na ciasto

 Dzisiaj publikuję uniwersalny przepis na ciasto na pierogi.

Pierogi lubi chyba każdy, można je podawać zarówno na słodko, słono jak i ostro.

A Wy jakie nadzienie najbardziej lubicie?

 


 

Ciasto na pierogi

Składniki:

2 szklanki mąki,
2 łyżki oleju,
woda,
sól.

Wykonanie:

Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.
Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Smacznego! 

Komentarze

  1. Od niedawna mam myślę, że lepszy przepis 3 szklanki maki, 1 szklanka gorącej wody, 6 łyżek oleju. Doskonałe, miękkie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od niedawna mam myślę, że lepszy przepis 3 szklanki maki, 1 szklanka gorącej wody, 6 łyżek oleju. Doskonałe, miękkie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby ciasto było miękkie woda powinna być gorąca. Należy zaparzyć mąkę gorącą wodą.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty