Pierogi- przepis na ciasto
Dzisiaj publikuję uniwersalny przepis na ciasto na pierogi.
Pierogi lubi chyba każdy, można je podawać zarówno na słodko, słono jak i ostro.
A Wy jakie nadzienie najbardziej lubicie?
Ciasto na pierogi
Składniki:
2 szklanki mąki,2 łyżki oleju,
woda,
sól.
Wykonanie:
Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Od niedawna mam myślę, że lepszy przepis 3 szklanki maki, 1 szklanka gorącej wody, 6 łyżek oleju. Doskonałe, miękkie ciasto.
OdpowiedzUsuńOd niedawna mam myślę, że lepszy przepis 3 szklanki maki, 1 szklanka gorącej wody, 6 łyżek oleju. Doskonałe, miękkie ciasto.
OdpowiedzUsuńŻeby ciasto było miękkie woda powinna być gorąca. Należy zaparzyć mąkę gorącą wodą.
OdpowiedzUsuń