Pierogi leniwe
Publikuję dzisiaj przepis na pierogi leniwe.
Faktycznie, czas wykonania potrawy jest nie długi a obiad jest smaczny.
Pierogi leniwe kojarzą mi się z piątkowymi obiadami w przedszkolu...
... dzieciństwo... to były czasy.....
Pierogi leniwe
Składniki:
2 opakowania serka homogenizowanego,3 ugotowane ziemniaki,
9-10 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
jajko,
sól,
masło,
bułka tarta,
cukier.
Wykonanie:
Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto.Z ciasta formujemy wałki o około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski.
Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie polewamy nim pierogi leniwe.
Komentarze
Prześlij komentarz