Krem z porów z grzankami
Przedstawiam dziś przepis na kolejną zupę- krem.
Tym razem na tapecie por.
Czy wiecie, że por oprócz witamin i minerałów ma wiele właściwości zdrowotnych?
Między innymi posiada związki odtruwające (przy zatruciach pokarmowych lub alkoholowych bardzo przydatne!) oraz świetnie działa na kaszel.
Wracając do przepisu na krem z porów- jest pyszny, syty i zdrowy.
Najlepiej smakuje podawany z grzankami z serem żółtym.
Polecam!
Krem z pora z grzankami
Składniki:
2 duże pory,5 ziemniaków,
2 cebule,
2 łyżki masła,
1 litr bulionu,
łyżka oliwy,
1/2 szklanki śmietany 18%,
7 ząbków czosnku,
sól,
pieprz,
bagietka,
10 dag sera żółtego,
oliwa.
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy.Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekane 4 ząbki czosnku, śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blenderujemy.
Bagietkę kroimy na kromki.
Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.
Na rozgrzaną oliwę układamy kromki bagietki i podsmażamy na małym ogniu.
Następnie obracamy kromki na drugą stronę i nakładamy na nie pokrojony w plastry ser żółty.
Komentarze
Prześlij komentarz