Bitki schabowe z sosem grzybowym
Niedzielny, rodzinny obiad to wyjątkowy czas gdyż spędzamy go z najbliższymi.
Musimy więc zadbać nie tylko o wspaniałą atmosferę ale również o pyszny i pożywny posiłek.
Moja propozycja na obiad to bitki schabowe z sosem grzybowym.
Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!
Bitki schabowe z sosem grzybowym
Składniki:
5 plastrów schabu,5 dużych pieczarek,
garść suszonych grzybów,
cebula,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
zioła prowansalskie,
2 łyżki mąki,
0,5 litra bulionu,
2 łyżki gęstej śmietany,
olej,
koperek,
natka pietruszki.
Wykonanie:
Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków.Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso.
Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę.
Namoczone wcześniej grzyby suszone drobno siekamy.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy na ósemki.
Mięso podsmażamy na oleju z obu stron na lekko złoty kolor.
Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła.
Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty.
Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.
Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.
jak można dodać do tego kluski śląskie, to poproszę z dostawą do domu ;)
OdpowiedzUsuńNo powiem, że wygląda to nawet fajnie:) Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńTo danie powinno pachnieć bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń