Zapiekanka z tortellini
Chciałam się podzielić z Wami przepisem na zapiekankę z tortellini.
Muszę przyznać, że bardzo smakowała moim domownikom.
Przepis warty polecenia!
Zapiekanka z tortellini
Składniki:
opakowanie tortellini z serem,200 g szpinaku mrożonego,
400 g mięsa mielonego z indyka,
puszka pomidorów krojonych,
20 dag żółtego sera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżeczka oregano,
łyżeczka bazylii,
sól,
pieprz,
olej.
Wykonanie:
Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni.
Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz.
Sos dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku.
Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz