Zapiekanka z tortellini

Chciałam się podzielić z Wami przepisem na zapiekankę z tortellini.

Muszę przyznać, że bardzo smakowała moim domownikom.

Przepis warty polecenia!

 

Zapiekanka z tortellini


Składniki:

opakowanie tortellini z serem,
200 g szpinaku mrożonego,
400 g mięsa mielonego z indyka,
puszka pomidorów krojonych,
20 dag żółtego sera, 
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżeczka oregano,
łyżeczka bazylii,
sól,
pieprz,
olej.

Wykonanie:

Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni.


Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz. 


Sos dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku. 


 

Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym.



Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut.







Smacznego!


Komentarze

Popularne posty