Śledzie w śmietanie babci Zosi

Święta Wielkanocne nadchodzą i czas pomyśleć o przygotowywaniu potraw.

W szale przeszukiwania notesów z zapiskami wstępnie przygotowujemy listę potraw jakie znajdą się na wielkanocnym stole.

Zacznijmy więc od śledzi.

Ale jakie? 

Najlepsze na świecie!

Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia.

Polecam!


Śledzie w śmietanie 


Składniki:

0,5 kg filetów śledziowych,
3 cebule,
liść laurowy, 
kilka ziaren ziela angielskiego,
pieprz,
jabłko winne,
kiszony ogórek,
2 łyżki octu,
łyżeczka cukru,
łyżka majonezu,
2-3 łyżki śmietany,
woda.

Wykonanie:

Filety śledziowe myjemy i moczymy w wodzie do czasu uzyskania odpowiedniego dla nas smaku pod względem słoności.


 Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka.



Cebulę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i po ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie.


  

 


Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną śmietanę z majonezem).
Całość delikatnie mieszamy.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty