Śledzie w śmietanie babci Zosi
Święta Wielkanocne nadchodzą i czas pomyśleć o przygotowywaniu potraw.
W szale przeszukiwania notesów z zapiskami wstępnie przygotowujemy listę potraw jakie znajdą się na wielkanocnym stole.
Zacznijmy więc od śledzi.
Ale jakie?
Najlepsze na świecie!
Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia.
Polecam!
Śledzie w śmietanie
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych,3 cebule,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
pieprz,
jabłko winne,
kiszony ogórek,
2 łyżki octu,
łyżeczka cukru,
łyżka majonezu,
2-3 łyżki śmietany,
woda.
Wykonanie:
Filety śledziowe myjemy i moczymy w wodzie do czasu uzyskania odpowiedniego dla nas smaku pod względem słoności.Cebulę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i po ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie.
Całość delikatnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz