Pierożki drożdżowe ze szpinakiem
Za oknem początek wiosny a ja już nie mogę doczekać się nowalijek.... mam tyle pomysłów na potrawy z młodymi warzywami a tu trzeba jeszcze poczekać.
Tym czasem trzeba było coś wymyślić na obiad...
Moja propozycja to pierożki drożdżowe ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym do popicia.
Mniam!
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem
Składniki:
5 dag drożdży świeżych,szklanka mąki pszennej,
łyżeczka cukru,
1/2 szklanki letniej wody,
szczypta soli,
łyżka oleju,
200 g szpinaku mrożonego,
3 ząbki czosnku,
1/2 kostki twarogu,
łyżka masła,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz,
jajko,
mozzarella.
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak przekładamy na sito, aby spłynęła niepotrzebna woda, jaka się w nim zebrała.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg, który rozgniatamy widelcem oraz bułkę tartą.
Cały farsz dokładnie mieszamy.
Mąkę, drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na które nakładamy farsz i lepimy pierogi.
Pierogi nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startą mozzarellą.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut (do zrumienienia).
Komentarze
Prześlij komentarz