Pierożki drożdżowe ze szpinakiem

Za oknem początek wiosny a ja już nie mogę doczekać się nowalijek.... mam tyle pomysłów na potrawy z młodymi warzywami a tu trzeba jeszcze poczekać.

Tym czasem trzeba było coś wymyślić na obiad...

Moja propozycja to pierożki drożdżowe ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym do popicia.

Mniam!

 

Pierożki drożdżowe ze szpinakiem


Składniki:

5 dag drożdży świeżych,
szklanka mąki pszennej,
łyżeczka cukru,
1/2 szklanki letniej wody,
szczypta soli,
łyżka oleju,
200 g szpinaku mrożonego,
3 ząbki czosnku,
1/2 kostki twarogu,
łyżka masła,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz,
jajko,
mozzarella.

Wykonanie:

Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak przekładamy na sito, aby spłynęła niepotrzebna woda, jaka się w nim zebrała.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg, który rozgniatamy widelcem oraz bułkę tartą.
Cały farsz dokładnie mieszamy.


Mąkę, drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą.


Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na które nakładamy farsz i lepimy pierogi.
Pierogi nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startą mozzarellą.


Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut (do zrumienienia).




Smacznego!




Komentarze

Popularne posty