Pierogi ruskie
Co dziś dobrego robicie na obiad?
Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie.
Pierogi ruskie
Składniki:
2 szklanki mąki,2 łyżki oleju,
4 ziemniaki,
25 dag białego twarogu,
cebula,
sól,
pieprz,
śmietana.
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się zeszkliła.
Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę.
Całość dokładnie mieszamy.
Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.
Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone podsmażoną cebulką.
A ile tej wody ? Bo w przepisie brak :)
OdpowiedzUsuńWody dajemy tyle, aby ciasto się dobrze lepiło. Nie potrafię podać dokładnej proporcji- tu niestety trzeba próbować metodą prób i błędów. Pozdrawiam!
Usuń