Pierogi ruskie

Co dziś dobrego robicie na obiad?

Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie.



Pierogi ruskie


Składniki:

2 szklanki mąki,
2 łyżki oleju,
4 ziemniaki,
25 dag białego twarogu,
cebula,
sól,
pieprz,
śmietana.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się zeszkliła.
Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę.
Całość dokładnie mieszamy.

Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.
Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga.


Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.


Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone podsmażoną cebulką. 


Smacznego!


Komentarze

  1. A ile tej wody ? Bo w przepisie brak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody dajemy tyle, aby ciasto się dobrze lepiło. Nie potrafię podać dokładnej proporcji- tu niestety trzeba próbować metodą prób i błędów. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty