Ciasto Bounty

Co dobrego upiekliście na niedzielę?

Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty.

Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie.

Zachęcam do wypróbowania.




Ciasto Bounty

Składniki:


Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
0,75 ml mleka,
20 dag wiórek kokosowych,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
20 g masła.

Polewa czekoladowa:
100 g masła,
3 łyżki gorącej wody,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki kakao.

Do nasączenia:
1/2 szklanki herbaty.

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę.
Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka).


Krem:
Z 0,75 ml mleka odlewamy szklankę w której rozpuszczamy obie mąki.
Pozostałe mleko musimy zagotować z cukrem i wsypujemy do niego wiórki kokosowe.
Cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut, po czym odstawiamy z ognia na 20 minut.


Następnie podgrzewamy mleko z wiórkami kokosowymi i wlewamy do niego mleko z mąkami.
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.
Zestawiamy z palnika do ostygnięcia.


Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu.

Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło.
Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 

 Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.




Smacznego!






Komentarze

Popularne posty