Ciasto Bounty
Co dobrego upiekliście na niedzielę?
Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty.
Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie.
Zachęcam do wypróbowania.
Ciasto Bounty
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
0,75 ml mleka,
20 dag wiórek kokosowych,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
20 g masła.
Polewa czekoladowa:
100 g masła,
3 łyżki gorącej wody,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki kakao.
Do nasączenia:
1/2 szklanki herbaty.
Wykonanie:
Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę.
Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka).
Krem:
Z 0,75 ml mleka odlewamy szklankę w której rozpuszczamy obie mąki.
Pozostałe mleko musimy zagotować z cukrem i wsypujemy do niego wiórki kokosowe.
Cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut, po czym odstawiamy z ognia na 20 minut.
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.
Zestawiamy z palnika do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło.
Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz